Сайт жасау Satu.kz-те
Себет
68 пікір
Все для полива, отопления, водоснабжения в Казахстане!Купить
+7 (700) 707-00-70
+7 (771) 417-77-91
+7 (777) 834-60-54
«AquaBest» компаниясы - Суару машиналары. тамшылатып суару. шлангілер жылыту радиаторлары

Шымтезек және өсімдіктерге арналған субстраттар

"Дұрыс" шымтезек – сау көшет Жасыратыны жоқ, сапалы өнім алудың кепілі – сау көшет. Ал оны өсіру үшін төрт факторды біріктіру қажет: температуралық режим, қоректену, жарық және субстрат.

Субстрат, дәлірек айтқанда шымтезек туралы және осы мақалада талқыланады. Шымтезек – субстраттың негізгі компоненті. Ол оттегі шектеулі ортада ыдырайтын өсімдік қалдықтарын білдіреді. Ресей аумағында шымтезек механикалық фрезерлеу әдісімен өндіріледі, бұл оның құрамындағы шаң бөлшектерінің көп болуына әкеледі. Бұл бөлшектер шымтезектің кеуектілігі мен ауа сыйымдылығын бұзады және бұл өз кезегінде өсімдіктердің тамыр жүйесінің өсуіне кері әсерін тигізеді.Шымтезектегі шаңның мөлшері 3%-дан аспауы тиіс. Зауыттар шығаратын шымтезек субстраттарының сапасына әсер ететін маңызды компонент – оюланған шымтезек (субстраттарға оюланған шымтезектің 30% дейін қосылады). Оюланған шымтезек арнайы әдіспен өндіріледі, соның арқасында оның құрылымын сақтауға болады. Шымтезек субстраттарына оюланған шымтезектерді қосу олардың ылғалдылығы мен ауа сыйымдылығын арттыруға, сондай-ақ үгінділерді, агроперлиттерді және т.б. үнемдеуге мүмкіндік береді. Берілген қасиеттері бар субстраттарды пайдалану өсіру процесін басқаруға мүмкіндік беретініне қарамастан, шымтезектің белгілі бір түрлерінің көмегімен ғана тамырдың тіршілік ету аймағында қолайлы су және ауа жағдайларын жасауға болады. Сонымен, жылқы шымтезегі субстраттарды өндіруге ең қолайлы. Шымтезектің басқа түрлерімен салыстырғанда (өтпелі және ойпатты) оның құрылымы микробиологиялық ыдырауға және шөгуге ұзақ уақыт әсер етпейді. Сондықтан оны үш жыл немесе одан да көп уақыт бойы жер қойнауы ретінде пайдалануға болады. Ыдырамаған сфагнум мүктерінің 75% –дан астамының құрамы жоғарғы шымтезектің ортаның күшті қышқылдық реакциясына байланысты антисептикалық қасиеттерге ие болуына мүмкіндік береді (рН – 2,5–3,2). Сфагнумды шымтезектің кеуектілігі жоғары (әдетте шамамен 95%), бұл тамырдың өсуіне жақсы көрсеткіш, ал ылғал сыйымдылығы (массаның 77,7–84,6%), бұл тамырдың жанында қанша су ұсталатынын және қаншалықты жиі суару қажет екенін түсінуге мүмкіндік береді. . Жылқы шымтезегі әсіресе көкөніс дақылдарының көшеттері жақсы өсетін қоректік субстраттарды дайындау үшін өте қолайлы. Көрнекі түрде оны түсімен (қызғылт-қоңыр, ашық-қоңыр) және иісімен (бөтен иіс болмауы керек) ажыратуға болады. Айта кету керек, бейтараптандырылған шымтезекті доломит ұны мен әк, сондай–ақ бор қосып, оны қажетті қышқылдыққа (қышқылдық – 5-7, ылғалдылық – 60%-дан аспайды, күлділік - 5%). жоғары шымтезектен жасауға болады. Келесі кезең – бейтараптандырылған шымтезектен минералды тыңайтқыштар қосылған қоректік шымтезек қоспаларын өндіру. Нәтижесінде сіз әмбебап қоректік субстрат аласыз: • қышқылдық: 2,5–6,5; • ылғалдылық: 60% -дан аспайды; • қоректік заттардың мөлшері: N – кем дегенде 150 мг, P2O5 – кем дегенде 115 мг, K2O – кем дегенде 230 мг + микроэлементтер. Кепілдендірілген табысты жұмыс үшін фракцияны көрсете отырып, шымтезек немесе қоректік субстратты таңдауға мұқият қарау керек (0-5,0-7,0-20,7-15,10– 20), қышқылдық (рН) және микро және макро тыңайтқыштармен байыту.